Close

Dzień Chłopaka z kuchnią molekularną

Z okazji Dnia Chłopaka w naszej szkole gościła Akademia Małego Kuchcika z warsztatami kuchni molekularnej. Podczas zajęć uczniowie klasy IIA oraz dzieci z grupy „Kotki” i  „Wiewiórki” miały okazję zobaczyć, jak nauka łączy się z kulinarną sztuką. Uczestnicy mogli  zobaczyć, jak nauka spotyka się z gotowaniem. Z pomocą suchego lodu i ciekłego azotu powstawały prawdziwe cuda: dymiące soczki, chrupiące przekąski, a także magiczne efekty w postaci mgły i suchej piany. Dzieci z ogromnym zainteresowaniem obserwowały balonowe eksperymenty oraz same brały udział w tworzeniu lodów sorbetowych pod czujnym okiem prowadzącej. Nie zabrakło również fascynujących doświadczeń z oparami i suchą pianą, które wzbudziły ogromne zainteresowanie i zachwyt wszystkich obecnych. Warsztaty były pełne emocji, efektów specjalnych i… pysznych wrażeń! 

                                                                                        K. Jasieńczuk