29 października z uczniami klas I–VI spotkała się pani dietetyk, na co dzień zatrudniona w firmie Agmar, dostawcy produktów do naszej placówki w ramach akcji „Szklanka mleka” i „Owoce w szkole.” Gość przypomniał zebranym o zasadach prawidłowego odżywiania. Dzieci zdają sobie sprawę, że zdrowe odżywianie polega na regularnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Owoce oraz warzywa zawierają takich składników mnóstwo, dlatego powinny być podstawą każdej zdrowej diety. Są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Uczniowie z uwagą słuchali słów specjalisty i odpowiadali na zadawane pytania. Nawet najmłodsi wiedzą, że należy unikać fast foodów oraz gotowych dań dostępnych w sklepach. Te wysoce przetworzone produkty nie niosą ze sobą nic dobrego – zawierają masę konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu. Trzeba wzbogacać swoją dietę o różnorodne produkty. Należy zwracać uwagę na to, aby w naszym dziennym jadłospisie znalazły się artykuły zakwalifikowane do wszystkich grup produktów spożywczych. Wyróżniamy sześć takich grup – produkty zbożowe (pieczywo, kasze, makarony), mleko i jego przetwory (kefir, sery, jogurty, maślanki), warzywa i owoce, mięso. Teraz już każdy – i duży i mały – będzie starał się prawidłowo odżywiać.
K. B.