Prawidłowe odżywianie ma ogromny wpływ na rozwój i wzrost młodego organizmu. Sięganie po zdrowe produkty wpływa na dobre samopoczucie, właściwy stan emocjonalny oraz zdolności chęci do nauki. W ramach realizowanego w naszej szkole projektu Szkoły Promującej Zdrowie odbył się konkurs plastyczny „Zdrowie na talerzu” w którym uczniowie kl. V i VI wykonali przepiękne książki kucharskie zawierające przepisy na zdrowe, tradycyjne potrawy wielkanocne. Celem konkursu było propagowanie zasad zdrowego odżywiania, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, a także propagowanie tradycji i obyczajowości kulturalnej naszego regionu.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce: Natalia Grzesiewicz kl.VIb
II miejsce: Eliza Sienicka kl.VIb
III miejsce: Weronika Gąsowska kl.
Wszystkie zaprojektowane przez uczniów książki zostały wyeksponowane na tablicach w holu szkoły jako źródło informacji i inspiracji do właściwych działań na rzecz ochrony zdrowia jak również zachęta do podtrzymywania tradycji i zwyczajów naszego regionu. Zwycięzcom gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach. Prace konkursowe zostały wykonane pod nadzorem nauczyciela plastyki i techniki – Pani Lidii Półtorak