15 października 2024 r. w grupie „Misiów” odbyły się warsztaty kulinarno-chemiczne „Kuchnia molekularna” podczas których dzieci miały niecodzienną okazję uczestniczyć w eksperymentach z zakresu chemii. W czasie spotkania przedszkolaki dowiedziały się czym jest suchy lód i ciekły azot oraz jaką mają temperaturę. Dowiedziały się również do czego można je wykorzystać w kuchni. Forma warsztatów pozwoliła dzieciom aktywnie uczestniczyć w ciekawych doświadczeniach i eksperymentach. Tego dnia, dzięki nauce przez zabawę, każde dziecko mogło przez chwilę poczuć się kucharzem i chemikiem jednocześnie. Spotkanie dostarczyło przedszkolakom wielu niecodziennych wrażeń, radości i nowych smaków – jeszcze długo dzieci będą wspominały „dymiące smocze chrupki” chłodzone ciekłym azotem. Zapraszamy do obejrzenia relacji z warsztatów: https://youtu.be/vrvMOlfeOi8?feature=shared
J. Kuzaka, M. Wakulińska