O walorach zdrowotnych i leczniczych kiszonej kapusty wiedziały już nasze prababcie, dlatego w każdym domostwie nie mogło zabraknąć beczki z kiszoną kapustą. W czwartek, 7 listopada dzieci z grupy Smerfy i Wiewiórki wykonały kolejne zadanie z Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego ,,Witaminki”. Tego dnia dzieci przyszły ubrane w kolorach kapusty, a dominowała zieleń. Przedszkolaki poznały różne rodzaje kapusty, określały ich kształt, wielkość, kolor, zapach i smak. Wzbogaciły swą wiedzę odnośnie potraw sporządzanych z kapusty, dowiedziały się o jej niezwykłym bogactwie w witaminy. Wesoło śpiewały piosenkę ,,Kapusta Kama” i ilustrowały jej treść ruchem. Wykonały pracę plastyczną – na pamiątkę tego dnia. Następnie wspólnie dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań. https://youtu.be/kwVr_cQsrhM Następnie kapusta kiszona została umieszona w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Mamy nadzieję, że ukiszona przez nas kapusta będzie równie dobra, jak kapusta naszych babć i niebawem zrobimy z niej pyszne, zdrowe surówki z mnóstwem witamin. Czekamy niecierpliwie.
O szkole
Dwunastka zaprasza
Zapraszamy do obejrzenia filmu „Dwunastka zaprasza”