W związku z przystąpieniem naszej szkoły do projektu Szkoła Promująca Zdrowie, w dniach 16 i 17 listopada odbyła się prelekcja na temat zdrowego odżywiania się dla rodziców i nauczycieli. Słuchacze mogli dowiedzieć się m.in. o ilości cukru zawartego produktach chętnie spożywanych przez dzieci i jego wpływie na młody organizm. Podczas wykładu pani dietetyk podkreślała jak ważne jest regularne spożywanie posiłków w ciągu dnia, oraz sugerowała zmianę nawyków żywieniowych zastępując mniej wartościowe posiłki (chleb biały) bardziej odżywczymi (chleb pełnoziarnisty). Uświadamiała rodziców o wadze spożywania drugiego śniadania w szkole oraz zachęcała do urozmaicania diety owocami i warzywami. Oprócz zdrowego odżywiania, pani dietetyk podkreśliła jak ważną częścią zdrowego trybu życia jest uprawianie sportu.

B.CH.

DSC03188    DSC03193    DSC03195     

5

Aby uświadomić uczniom, że śniadanie jest podstawą zapotrzebowania energetycznego na cały dzień nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej naszej szkoły w ramach Programu Szkoły Promującej Zdrowie przystąpili po raz kolejny do ogólnopolskiej akcji „Śniadanie Daje Moc”. W ramach tego przedsięwzięcia dnia 8 listopada uczniowie z ogromnym zaangażowaniem i pomysłowością przygotowali  zdrowe kanapki, sałatki owocowe i warzywne. Śniadania przebiegały w przyjemnej atmosferze, a kolorowe warzywa i owoce samym wyglądem  zachęcały do delektowania się posiłkiem. Tego dnia na ławkach szkolnych, zamiast książek i zeszytów, królowały zdrowe i smaczne potrawy śniadaniowe.

                                                                                                              I. N.

1234sniadanie 1sniadanie 2sniadanie3sniadanie4       

DSC 0035W ramach przystąpienia naszej szkoły do trzyletniego projektu " Szkoła Promująca Zdrowie" odbyła się prelekcja dla klas IV- VI na temat zdrowego odżywiania.

Wykład poprowadziły panie dietetyczki z Centrum Dietetycznego Naturhouse. Pani dietetyk szczególnie zachęcała do zmiany złych nawyków żywieniowych, które wpływają na stan zdrowia dzieci i powodują nadwagę oraz otyłość. 

Szczególną uwagę zwróciła na ilość oraz jakość spożywanych dziennie posiłków, a także jak dużo cukru znajduje sie wielu napojach oraz artykułach spożywczych i jego szkodliwym działaniu dla stanu naszego zdrowia.

U.G.

Joomla Template - by Joomlage.com